kategoria: Dietetyka i odchudzanie

Zmniejszanie żołądka

Zmniejszanie żołądka – co musisz wiedzieć przed zabiegiem?

Otyłość jest uznawana za chorobę przewlekłą i jest uciążliwym problemem niektórych ludzi. Jedną z jej przyczyn jest ilość spożywanego pokarmu, a nieleczona może powodować różne problemy zdrowotne. W niniejszym artykule omówimy zabieg, polegający na zmniejszeniu żołądka oraz podpowiemy, co należy…

Shake, blendowane ręczne

Jak zrobić shake bez blendera? Pomysły na shake bez blendera

Shake’i to ostatnimi czasy bardzo popularna i zdrowa przekąska. Do takiego napoju możemy wrzucić niemal wszystko. Shake’i są smaczne i zdrowe, a przede wszystkim smaczne. Co jednak jeśli nie mamy w domu potrzebnego akcesorium? Jak zrobić shake bez użycia blendera?…

Shake proteinowy

Co daje shake proteinowy, białkowy?

Koktajle i shake’i proteinowe, inaczej białkowe to element diety polecany dla każdego sportowca oraz osób zużywających na co dzień sporo energii. Taki shake to skarbnica białka, który jest podstawowym składnikiem budulcowym naszego organizmu. Co daje shake proteinowy? Co powinno składać…

niezdrowa żywność

Jak powstrzymać apetyt ? 8 dobrych porad

Apetyt. Bywa niepohamowany. Można z nim walczyć, ale i tak jest się skazanym na porażkę. Ten drań jakoś zawsze wygrywa. Zdajesz sobie sprawę, że wciąż przybywa ci kilogramów, ale ilekroć próbujesz ograniczyć jedzenie, twój nieposkromiony apetyt staje ci na drodze…

Warzywa i owoce na zakwaszenie organizmu

Jaka dieta w walce z zakwaszeniem organizmu?

Zakwaszenie organizmu wynika z zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Do oceny stopnia kwasowości i zasadowości służy wskaźnik pH. U człowieka większość płynów ustrojowych ma odczyn lekko zasadowy. Fizjologiczne pH krwi mieści się w granicach 7,35- 7,45. Jeśli wartość ta wzrośnie, dochodzi…

Zdrowe odżywianie, a odchudzanie

Choroby tarczycy a odchudzanie

Tarczyca to gruczoł wydzielania wewnętrznego, wytwarzający hormony: trójjodotyroninę (T3), tyroksynę (T4) oraz kalcytoninę. Jego rolą jest regulacja tempa metabolizmu i gospodarki wapniowo-fosforanowej organizmu. Najczęściej występujące schorzenia wpływające negatywnie na pracę tego gruczołu to niedoczynność lub nadczynność tarczycy.