Jak zrobić naleśniki na słodko ? przydatne przepisy

Naleśniki to jedno z najbardziej popularnych dań. Są łatwe do przygotowania, smaczne, mogą posłużyć zarówno jako świetny obiad, jak i przepyszny deser. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i upodobań. Oto więc kilka przepisów na to, jak przyrządzić je na słodko. Smacznego!

1. Klasyczne naleśniki z serem

Do wykonania około 10 sztuk naleśników potrzebować będziemy: 2 jajek, 100g mąki pszennej, szczypty soli i łyżki oliwy lub oleju. Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie składniki miksujemy w sporej misce, rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, a następnie chochlą wylewamy przygotowane ciasto i smażymy je na małym ogniu po 2 minuty z każdej strony.

Domowe naleśniki

Do farszu serowego potrzebne nam będzie 250g półtłustego sera białego, łyżka rodzynek, 3 łyżki cukru pudru, łyżka kremówki i 3 łyżki wiórków kokosowych. Ser należy rozgnieść widelcem, dodając do niego kremówkę, a następnie resztę składników. Wszystko to musimy dokładnie wymieszać, nałożyć na gotowe naleśniki i zwinąć je w ruloniki.

2. Pancakes – naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie różnią się nieco od tych tradycyjnych, które robimy zazwyczaj w domu. Są bardziej puszyste i nie posiadają żadnego farszu. Do wykonania tego pysznego dania wykorzystamy składniki takie jak: 150g mąki pszennej, jajko, 225ml mleka, 1,5 łyżki stopionego masła, łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka proszku do pieczenia oraz olej lub masło do smażenia.


Naleśniki pancakes


Mąkę należy przesiać ze wszystkimi pozostałymi składnikami sypkimi. Dolewamy mleko, wrzucamy jajko, stopione masło i miksujemy całość na gładką masę, którą następnie wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju lub masła. Pamiętajmy, że naleśniki amerykańskie powinny być dosyć grube. Smażymy je do momentu pojawienia się bąbelków, a następnie przewracamy na drugą stronę i odczekujemy jeszcze około 2 minut.

Tak przygotowane naleśniki podaje się zazwyczaj z syropem klonowym, różnymi słodkimi sosami lub ulubionymi owocami.

3. Naleśniki z gruszką i czekoladą

Ciasto naleśnikowe składa się w tym przypadku na 115g mąki pszennej, 300ml mleka, jajko oraz łyżkę oleju. Wszystko to miksujemy na gładką masę, a następnie odkładamy na 30 minut. Po ich upłynięciu rozgrzewamy patelnię wraz z łyżką oleju i wlewamy odpowiednią ilość ciasta, smażąc je z obu stron aż do lekkiego zbrązowienia.

Do nadzienia potrzebne nam będzie 115g kremowego serka białego, łyżka cukru, 5 dojrzałych gruszek, 3 łyżki mielonych migdałów, sok z cytryny, cukier puder oraz kilka kropel ekstraktu migdałowego. Aby je wykonać, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

W misce mieszamy serek, migdały, ekstrakt i cukier. Następnie obieramy gruszki, kroimy je w małą kostkę i kropimy sokiem z cytryny. Na gotowe naleśniki nakładamy mieszankę serową oraz przygotowaną wcześniej, rozdrobnioną gruszkę, zawijamy je w trójkąty, posypujemy cukrem pudrem i wkładamy do piekarnika na około 10 minut.

Do sosu czekoladowego potrzebować będziemy 115g dobrej czekolady o wysokiej zawartości kakaa, 2 łyżki cukru oraz 5 łyżek wody. Wszystkie te składniki wrzucamy do rondla i podgrzewamy, delikatnie mieszając. Czekamy aż czekolada i cukier się rozpuszczą, a sos stanie się jednolitą masą. Polewamy gotowe, wyciągnięte z pieca naleśniki.

1 comment

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.