Jak leczyć dnę moczanową odpowiednią dietą?

Przyczyn powstawania tego schorzenia doszukiwano się przez wiele lat. W starożytnej Anglii sądzono, że przyczyną tej choroby jest przedostający się do krwi jad, który niszczy stawy tworząc guzki. W obecnych czasach choroba ta jest zdefiniowana przez medycynę. Odkryto, że głównym winowajcą jest kwas moczowy ? efekt końcowy przemian związków purynowych w organizmie.

Czego unikać przy artretyzmie?

Dieta ma ogromne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu puryn w organizmie. Dobierane przez nas produkty żywieniowe mogą zmniejszyć lub zwiększyć ryzyko wystąpienia dny moczanowej. Okazuje się, że można leczyć ją odpowiednio zmodyfikowaną dietą.

Stopy z artretyzmem

Cukrzycy poddają szczegółowej analizie wszystko to, co słodkie, zaś chorujący na dnę moczanową muszą sprawdzać pod kątem ilości puryn każdy produkt, zarówno roślinny, jak i zwierzęcy.

Wszelkiego rodzaju mięso, buliony (wywary na bazie mięsa i kości), konserwy mięsne i rybne, ryby (szczególnie śledzie), owoce morza, tłuste sery (białe, żółte) i tłuszcze zwierzęce (smalec) znacznie podwyższają ryzyko wystąpienia tej choroby.

Spożycie warzyw o wysokiej zawartości puryn, takich jak: groch, fasola, szpinak czy soczewica również powinno być ograniczone do minimum.

Kolejnym wrogiem chorego powinien stać się cukier, którego kryształki w połowie zawierają niekorzystną dla zdrowia fruktozę. Wszelkiego rodzaju ?dosładzane? soki oraz napoje gazowane, zawierające dużą zawartość cukru przyczyniają się nie tylko do szeroko rozumianej otyłości, ale udowodniono też, że ilość tkanki tłuszczowej silnie koreluje ze stężeniem kwasu moczowego we krwi. Może to być przyczyną hiperurykemii.

Dna moczanowa, a alkohol – popularne mity

Są tacy, którzy postanowili wyleczyć dnę moczanową pijąc duże ilości piwa. Twierdzą bowiem, że kryształki moczowe zostaną wydalone wraz z moczem, dzięki czemu problem zniknie. Prawda jest jednak inna ? owszem, wypite wino czy piwo faktycznie działa pobudzająco na wydzielanie moczu, jednak należy podkreślić i zaakcentować, że odwodnienie sprzyja wytrącaniu się kryształków moczowych.

Wypijanie dużych ilości piwa jest klasycznym przykładem, który prowadzi do odwodnienia organizmu, ponieważ napój ten jest najbardziej szkodliwy dla osób dotkniętych tą chorobą. Piwo powstaje na bazie drożdży piwowarskich i alkoholu etylowego. Drożdże to bogactwo guanozyny, która jest zasadą purynową bardzo dobrze przyswajalną przez organizm.

Co na podagrę?

Są jednak produkty obniżające poziom kwasu moczowego. Doktor Hyon przeprowadził badania wskazujące na to, że kawa, powszechnie uznawana za produkt moczopędny, obniża poziom kwasu moczowego we krwi nawet do 40%. Na jego poziom pozytywnie wpływa również witamina C, ponieważ przyjmowana w stężeniu powyżej 1500 mg zmniejsza ryzyko występowania choroby nawet o 45%.

Ludzie, którzy przeżyli atak dny moczanowej zdają sobie sprawę, że wszystkie środki zapobiegawcze mogą być bardzo pomocne, a jak mówi stare porzekadło ? lepiej jest zapobiegać, niż leczyć.

1 comment

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.