W Polsce coraz więcej osób korzysta z usług lokali gastronomicznych. Do najpopularniejszych należą pizzerie, ale rynek gastronomiczny pod względem różnorodności stale poszerza swoją ofertę. Według oficjalnych statystyk, pod koniec 2017 roku w Polsce funkcjonowało niemal 68 tysięcy restauracji oraz lokali serwujących różnego rodzaju dania. Bez wątpienia panująca epidemia zahamowała dość mocno rozwój gastronomii w naszym kraju, jednak istniejące już restauracje walczą o przetrwanie i w dalszym ciągu muszą spełniać odpowiednie warunki jeśli chodzi o czystość.
- Czym sprzątać restaurację, kawiarnię?
- Kto zajmuje się sprzątaniem kuchni w restauracji?
- Sprzątanie toalet i sal restauracyjnych
Czym sprzątać restaurację, kawiarnię?
Aby lokal gastronomiczny cieszył się popularnością i zachęcał gości do odwiedzin, musi nie tylko serwować dobre jedzenie, ale również zapewniać przyjemną atmosferę oraz być czysty. Do spełnienia tego ostatniego warunku niezbędne są specjalne akcesoria, których dobór zależy od wielu czynników. Pierwszy z nich, który należy wziąć pod uwagę, to wielkość powierzchni, którą będziemy czyścić. W przypadku lokali posiadających dużą powierzchnię przydadzą się m.in. wózki do sprzątania, przy pomocy których możemy w łatwy sposób poruszać się, mając pod ręką niezbędny sprzęt sprzątający oraz środki czystości. Znajdziemy tego typu akcesoria do sprzątania w sklepie silcopolska.pl, gdzie zaopatrują się np. firmy sprzątające.
Warto wiedzieć, że środki czystości należy dopasować do rodzaju powierzchni, w związku z czym czego innego użyjemy do czyszczenia szkła, drewna, elementów miedzianych czy wykonanych ze stali nierdzewnej. Użycia specjalnych środków wymaga także ceramika, która jest często wykorzystywana w gastronomii. Oprócz różnego rodzaju detergentów niezbędne będą również mopy, ścierki, rękawice, kije oraz stelaże do mopa, a także worki na odpady.
Kto zajmuje się sprzątaniem kuchni w restauracji?
Oczywiście każda restauracja może podjąć współpracę z profesjonalną firmą sprzątającą, jednak ogólna zasada jest taka, że to szef kuchni ma za zadanie dbać o ustanowienie i przestrzeganie reguł związanych z zachowaniem czystości w lokalu gastronomicznym, a przede wszystkim w kuchni. Ponadto szef kuchni odpowiada za przeszkolenie osób odpowiedzialnych za sprzątanie zaplecza gastronomicznego oraz sal restauracyjnych. Bardzo ważną kwestią jest to, iż sprzątanie kuchni w lokalu gastronomicznym musi odbywać się zgodnie z zasadami HACCP oraz GHP, które gwarantują bezpieczeństwo żywności.
Sprzątanie toalet i sal restauracyjnych
Aby zadbać o dobrą reputację restauracji wśród odwiedzających ją klientów, konieczne jest stałe utrzymywanie czystości na sali restauracyjnej oraz w toaletach. W okresie jesienno-zimowym mycie podłogi powinno mieć miejsce nawet co 2-3 godziny, natomiast stoliki powinny być wycierane tuż po tym, jak wstaną od nich goście. Dużą uwagę należy zwrócić na czystość sztućców, gdyż niedopuszczalna jest sytuacja, w której mogłyby być one niedoczyszczone.
Jeśli chodzi o toalety, to muszą być one regularnie dezynfekowane, istotne jest również utrzymanie w czystości umywalek i sanitariatów.