Jak ugotować szparagi? Najlepsze sposoby przyrządzania szparagów.

Szparagi stały się w ostatnich latach bardzo modne ? nie są już wykorzystywane wyłącznie przez kucharzy-profesjonalistów, czy wegetarian, ale goszczą we większości polskich domach. Gdy dopiero zaczynamy przygodę ze szparagami, ich przygotowanie może nam sprawić trudność. Dlatego sprawdźmy, jak się do tego zabrać.

Jakie wartości odżywcze mają szparagi?

Szparagi posiadają wiele cennych składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, wapń, potas, witamina C oraz E, błonnik i beta-karoten. Dzięki temu wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych, usprawniają pracę jelit i układu pokarmowego. Zalecane są kobietom w ciąży oraz osobom na diecie odchudzającej (100 g szparagów to tylko 18 kcal!). W sklepach można spotkać szparagi zielone (są miękkie i ostre w smaku), białe (mają zdecydowanie łagodniejszy smak i trzeba je obierać przed gotowaniem) oraz fioletowe(w Polsce rzadko można je spotkać).

Gotowanie zielonych szparagów

Garnek do gotowania szparagów ? czy warto?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy warto kupować specjalny garnek do gotowania szparagów. Odpowiedź brzmi: na pewno nie zaszkodzi. Jeśli lubimy takie gadżety kulinarne oraz mamy dużo miejsca w szafkach, to z pewnością przyda nam się taki sprzęt. Jednak nie jest on niezbędny i każdy jest w stanie ugotować szparagi bez jego pomocy.

Jak gotować szparagi?

Najpierw należy odłamać twardy koniec szparagów. W tym celu należy zgiąć łodygę mniej więcej na 1/3 wysokości ? w ten prosty sposób pozbędziemy się tylko stwardniałej i niejadalnej części. Należy pamiętać, że białe szparagi trzeba obrać. Niezależnie od gatunku, szparagi najlepiej jest gotować ?na stojąco?, z czubkami znajdującymi się ponad powierzchnią wody (one są najdelikatniejsze i szybko miękną). Gdy nie posiadamy garnka do gotowania szparagów, możemy je związać i postawić w zwykłym garnku, który zalewamy wodą. W zależności od grubości, gotuję się je 7-10 min.

Pomysły na przyrządzenie szparagów

Z białych szparagów najlepiej jest przygotować zupę krem i urozmaicić ją ziołowymi grzankami, oliwą truflową lub chipsami z bekonu. Natomiast zielone szparagi dają większe pole do popisu: można je po prostu ugotować i podać jako dodatek do dania, albo przesmażyć (tłuszcz sprawia, że zatrzymujemy smak szparagów). Wybornie smakują w towarzystwie jajka w koszulce (to idealna propozycja na śniadanie) lub usmażone w cieście piwnym. Przy pomocy obieraczki możemy wyczarować z niego ?makaron?. A idealną propozycją na grilla będą szparagi zawinięte w szynkę parmeńską. Warzywa te stanowią również doskonały dodatek do risotto, czy do zapiekanek.

Szparagi są zdrowe, dietetyczne oraz pyszne. Niektórzy twierdzą nawet, że to afrodyzjak. Niestety ? sezon na nie trwa bardzo krótko (pierwsze szparagi zaczynają pojawiać się pod koniec kwietnia, a ze sklepowych półek znikają pod koniec czerwca). Dlatego gdy tylko mamy taką możliwość, włączajmy je do naszego domowego menu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.