Uprawa pieczarek staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Warto też powiedzieć, że nasz kraj jest liderem, jeśli chodzi o europejskie uprawy. Nic dziwnego, że w sklepach możemy znaleźć pieczarki różnego rodzaju. Najbardziej popularne są pieczarki białe i brązowe – każda z nich ma inne właściwości i potrzebuje innego podłoża pod uprawę.
- Pieczarka biała i brązowa – czym się różnią?
- Jakie podłoże do pieczarki białej?
- Podłoże do pieczarki brązowej
Pieczarka biała i brązowa – czym się różnią?
Zarówno pieczarki białe, jak i brązowe występują naturalnie w przyrodzie, jednak znacznie częściej hodowane są przez miłośników tych niezwykłych grzybów w specjalnych hodowlach. Pieczarki powinny być uprawiane z należytą uwagą, ważną kwestią jest stosowanie odpowiedniego gruntu. Podłoże pod uprawę pieczarki brązowej i białej musi być jak najbardziej naturalne i bogate w składniki mineralne.
Pieczarka biała różni się od brązowej kolorem kapelusza, a także częstotliwością występowania – dużo popularniejsze są pieczarki białe, ale obecnie również pieczarki brązowe robią furorę na polskich i europejskich stołach. Pieczarka biała jest bardziej delikatna, natomiast pieczarka brązowa charakteryzuje się nieco mocniejszym, bardziej charakterystycznym smakiem. Obydwa typy pieczarek są zdrowe i chętnie wybierane do wielu różnego rodzaju potraw.
Jakie podłoże do pieczarki białej?
Pomimo iż wydaje się, że biała pieczarka jest jedną z najłatwiejszych w uprawie, nie należy dać się zwieść temu podejściu. Białe pieczarki wymagają bogatego w składniki mineralne podłoża, które pozwoli grzybom na szybki wzrost. Podłoże do białej pieczarki najczęściej wykonuje się ze słomy, dodatkowo miesza się ją z pomiotem kurzym oraz gipsem. Podłoże takie trzeba następnie poddać fermentacji w specjalnych warunkach. Po zakończeniu tego procesu następuje kilkutygodniowy proces pasteryzacji, który skutkuje wytworzeniem dobrego, bogatego w składniki odżywcze podłoża. Do takiego podłoża można w następnej kolejności wsiać grzybnię z białymi pieczarkami i, jeśli zajdzie taka potrzeba, dodatkowo wzbogacić je o składniki mineralne i witaminy, które będą gwarantem zdrowego owocowania pieczarek.
Podłoże do pieczarki brązowej
Podłoże do pieczarki brązowej również powinno być pełne minerałów i bogate w składniki odżywcze. Podstawą podłoża do pieczarki brązowej jest podobnie jak w przypadku pieczarki białej słoma, gips i pomiot kurzy w różnych proporcjach. Podłoże takie przygotowywane jest w czterech fazach. Na początku poddaje się je dwutygodniowej fermentacji, następnie rozpoczyna się proces pasteryzacji. Odbywa się on w zamkniętych tunelach o ściśle określonej temperaturze. Po tym etapie można już zamówić podłoże ze specjalnie wsiana grzybnią. Jeśli jednak chcemy zakupić w pełni gotowy produkt, podłoże należy poddać w ostatnim etapie procesowi inkubacji, podczas której następuje wzrost pieczarek. W tym czasie do podłoża można dodać nawozów i składników mineralnych.
Warto zaznaczyć, że w zależności od potrzeb, można kupić podłoże zarówno fazy drugiej z grzybnią wsianą przed fazą wzrostu, jak i poczekać na to, aż pieczarki zaczną powoli wyrastać z podłoża.
1 comment