Jaka dieta w walce z zakwaszeniem organizmu?

Zakwaszenie organizmu wynika z zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Do oceny stopnia kwasowości i zasadowości służy wskaźnik pH. U człowieka większość płynów ustrojowych ma odczyn lekko zasadowy. Fizjologiczne pH krwi mieści się w granicach 7,35- 7,45. Jeśli wartość ta wzrośnie, dochodzi do rozwoju zasadowicy, natomiast jeśli się obniży, rozwija się kwasica (nie jest to zakwaszenie).

Czym jest kwasica?

Kwasica jest stanem chorobowym przebiegającym wraz z niewydolnością narządów wewnętrznych, np. nerek lub płuc i wymaga specjalistycznego leczenia na oddziale szpitalnym. Zakwaszenie natomiast występuje wtedy, gdy wraz z dietą dostarczamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych przy prawidłowym funkcjonowaniu narządów wewnętrznych.

Poziom zakwaszenia organizmu może także ulec zwiększeniu w wyniku wielu różnych czynników, takich jak stres, stosowanie kuracji odchudzających opartych na produktach białkowych, stosowanie niektórych leków, brak ruchu lub bardzo intensywna aktywność fizyczna, przebiegająca z akumulacją mleczanu we krwi.

Każde zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do aktywacji mechanizmów obronnych ustroju. Należą do nich: układy buforowe krwi i tkanek, intensywne usuwanie dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie nadmiaru kwasów przez nerki. Niestety długotrwałe zakwaszanie organizmu przy niedostatecznej podaży produktów alkalizujących, może doprowadzić do zaburzeń w działaniu tych mechanizmów.

Jak sprawdzić zakwaszenie organizmu?

Aby zbadać aktualny stan równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu należy wykonać całodobowy bilans pH moczu. W tym celu należy zakupić w aptece paski do pomiaru pH i zbadać pH moczu w pięciu różnych porach dnia.

Pierwszy pomiar powinno wykonać się po przebudzeniu i wartość pH powinna być wtedy najniższa. Najwyższe pH powinno zostać zaobserwowane po posiłku głównym, którym najczęściej jest obiad. Następnie należy wykreślić krzywą. Jeżeli występują skoki pH, oznacza to, iż organizm nie jest zakwaszony.

Natomiast jeżeli na krzywej, niezależnie od pory dnia i posiłków, obserwuje się stały wzrost pH w miarę upływu godzin, to można podejrzewać, iż organizm jest zakwaszony.

Co robić aby uniknąć zakwaszenia?

Należy przede wszystkim zadbać o prawidłowa ilość snu, unikanie stresu oraz zmodyfikować ilość kwasów i zasad wprowadzanych wraz z dietą. W poradniku na stronie akademiadietetyki.pl możesz znaleźć informacje, w jaki sposób dobrać dietę, by przeciwdziałać zakwaszeniu.

Warzywa i owoce na zakwaszenie organizmu

Główne pierwiastki kwasotwórcze to fosfor, siarka i chlor. Z kolei pierwiastki zasadotwórcze to potas, magnez, wapń i sód. W zależności od zawartości tych pierwiastków w żywności można określić potencjalną zdolność pokarmu do zakwaszania lub alkalizowania.

Na tej podstawie badacze Remer i Manz oznaczyli potencjalną zdolność spożywanych produktów do obciążenia kwasem nerek tzw. PRAL ? Potential Renal Acid Load. Według naukowców optymalny zakres PRAL diety zapobiegający zakwaszeniu, powinien zawierać się w przedziale od 60 do ? 10 mEq/dzień.

>Najsilniejsze właściwości kwasotwórcze i najwyższą wartość PRAL wykazują produkty wysokobiałkowe jak sery, ryby, jaja i mięso. Wysokim współczynnikiem charakteryzują się również produkty wysoko-węglowodanowe, jak cukier biała mąka, jasny ryż i makaron. Oleje roślinne oraz tłuszcze zwierzęce mają neutralny wpływ na odczyn moczu. Z kolei najwyższe właściwości zasadotwórcze posiadają warzywa i owoce, zarówno świeże jak i suszone. Jest to między innymi zasługa dużych ilości potasu i magnezu.

Zasady diety alkalicznej

Zaleca się więc, aby w diecie zmniejszyć ilość produktów zakwaszających, przy jednoczesnym wzroście spożycia warzyw i owoców. Jak to zrobić? Do każdego posiłku należy dodawać duże ilości warzyw, które powinny stanowić co najmniej połowę jego porcji. Na kolację przyrządzać koktajle warzywno-owocowe lub surówki

.

Wypijać odpowiednią ilości płynów, zwłaszcza niegazowanej wody mineralnej i soków warzywnych. Do słodzenia ciast i deserów dodawać świeże i suszone owoce, a jajka zastąpić siemieniem lnianym, aby wyeliminować kwasotwórcze działanie mąki, cukru i jaj. Przyrządzając posiłki, dodawać różnorodne mieszanki ziół i przypraw, które również wykazują właściwości zasadotwórcze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.