Modę na shaki zapoczątkowała w Polsce słynna sieć restauracji? McDonald?s. Nie każdy się do tego przyzna, ale jednak większość z nas chodziła w upalne, letnie dni to tego wątpliwej jakości lokalu i zamawiała ów ?napój bogów?, który nie tylko zaspokajał apetyt największych łasuchów, ale także przyjemnie chłodził. Na szczęście potem odkryto jak w prosty i szybki sposób można przygotować własną (i o wiele zdrowszą) wersję shake?a w domu, więc można było zaprzestać tych niechlubnych wizyt.
Czym jest w ogóle shake?
Otóż shake to nic innego jak koktajl mleczny. W czym tkwi prostota i zarazem geniusz tego napoju? Jest serwowany na zimno, często z dodatkiem ubóstwianych przez nas lodów. Można go zrobić na wiele różnych sposobów: o smaku waniliowym, truskawkowym, bananowym, czekoladowym, jagodowym czy też pistacjowym lub kokosowym. Pamiętajmy, że jeśli dodajemy do shake?a lody (a któż z nas tego nie uczyni, prawda?) to należy wybrać te dobrej jakości (tylko nie utożsamiajcie jakości z ceną). Najlepiej jeśli lody mają w składzie tylko prawdziwe mleko (a nie mleko w proszku co się często zdarza), śmietanę, jajka oraz cukier (wersja idealna), stabilizator roślinny czy glukozę (wersja bardziej realistyczna). Takich lodów na polskim rynku jest niestety niewiele, dlatego starajmy się wybierać te, które są jak najbardziej zbliżone do naturalnych i nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego.
A teraz przejdźmy już do rzeczy, czyli przepis na shake.
Podstawowa wersja shake?a
A więc co powinno znaleźć się w tym napoju? Lody śmietankowe, mleko, śmietana (może być kwaśna albo kremówka ? co mamy akurat w lodówce), kostki lodu oraz wybrane przez nas owoce/inne dodatki. Shake najlepiej jest przygotowywać w blenderze kielichowym, jednak jeśli takiego nie posiadamy to wystarczy blender ręczny (tzw. ?żyrafa?) oraz wysokie naczynie do którego przekładamy lody. Następnie dodajemy śmietanę, mleko do poziomu lodów i (opcjonalnie) ulubione owoce. Miksujemy wszystko na gładką masę (w idealnym shake?u nie powinny znaleźć się grudki) oraz dodajemy pokruszone kostki lodu (najlepiej przygotować je w rozdrabniaczu, blender mógłby tego nie przeżyć). Jeśli chcemy, żeby nasz shake miał gęstą konsystencję to cała ?operacja? musi być przeprowadzona sprawnie.
Shake waniliowy
Shake waniliowy przygotowujemy bardzo podobnie, zastępujemy tylko lody śmietankowe lodami waniliowymi, dodajemy ziarenka z laski wanilii (albo łyżeczkę pasty waniliowej jeśli tylko ją posiadamy) oraz w razie konieczności ? cukier puder.
Shake bez laktozy
A co dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy, wegan czy też tych, którym napoje mleczne po prostu nie służą? Otóż jest ratunek! Bezmleczna wersja shake?a to nic innego jak smoothie. Jest to zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców, ewentualnie z dodatkiem pokruszonych kostek lodu. Smoothie można uznać także za wersję ?light? popularnego shake?a (niestety, nie możemy się wiecznie oszukiwać, że lody czy śmietana nie są kaloryczne).
A teraz gdy już wiecie jak przygotować ten pyszny koktajl to sprawdźcie Wasze zapasy i zabierzcie się za niego. A jeśli jesteście odważni to skusicie się na shake?a nawet zimą.
1 comment