Czy po zjedzeniu posiłku odczuwasz nieprzyjemne uczucie pieczenia lub palenia w przełyku, żołądku lub za mostkiem? W tym przypadku diagnoza jest oczywista ? to zgaga.
Jak powstaje zgaga?
Przyczyną powstawania zgagi są zmiany nerwowo-mięśniowe powodujące napięcie mięśni żołądkowych. Tych objawów pod żadnym pozorem nie należy bagatelizować, bowiem nieleczone mogą doprowadzić do ostrego stanu zapalnego w przełyku. W momencie wystąpienia przejawów zgagi zaleca się konsultację z lekarzem, aby wykluczyć inne poważne schorzenia.
Typowe objawy pieczenia w przełyku mogą sugerować utajoną cukrzycę, a piekące bóle w okolicy mostka mogą być oznaką choroby niedokrwiennej serca ? co w konsekwencji może prowadzić nawet do zawału. Co zatem jeść i jak leczyć zgagę w domu?
Dieta na zgagę – czego unikać?
Dieta ma ogromne znaczenie, ponieważ reguluje procesy żołądkowe, dlatego należy w znacznym stopniu ograniczyć:
- alkohol pod różną postacią (wino, piwo, wódka, likiery),
- kawę parzoną i rozpuszczalną,
- produkty zawierające cukier (ciasta, słodycze, napoje z dużą zawartością cukru),
- kwaśne owoce (pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty, pomidory),
- produkty smażone, szczególnie na głębokim oleju,
- potrawy pieczone z wysoką zawartością tłuszczu zwierzęcego,
- niektóre zioła, takie jak mięta.
Domowe sposoby na pieczenie w przełyku
Środki farmakologiczne działają alkalizująco, najczęściej są dostępne w aptekach bez recepty i działają doraźnie. Nie stosuje się ich w stanach przewlekłych. W początkującej fazie leczenia tej dolegliwości bardzo dobre rezultaty przynosi kuracja ziołami, które w głównej mierze działają osłonowo i neutralizująco.
Ziemniak działa na żołądek niczym balsam, przynosi ulgę dla wszystkich tych, którzy mają problemy ze zgagą i niestrawnością. Doskonale działa na śluzówkę żołądka. Posiada również wspaniałe właściwości odżywcze, ponieważ zawiera witaminy, takie jak: E, A, C, PP, D, K, B1, B2, B6. Można zetrzeć surowe ziemniaki, a następnie wycisnąć sok. Należy wypijać ? szklanki od 3 do 4 razy dziennie.
Do picia należy zastosować mieszankę ziołową autorstwa Ewy Überhuber i Jana Schulza, na którą składają się: szałwia, skrzyp, piołun, melisa i kłącza tataraku.
Łyżkę ziół należy zalać 250 ml wody i ogrzewać ją przez trzy minuty. Mieszanka pita trzy razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem, doskonale działa przeciw zgadze.
Szałwia posiada właściwości przeciwzapalne, stosowana jest do leczenia wrzodów, ale jest również bardzo pomocna przy stanach zapalnych dwunastnicy. Skrzyp ma działanie odtruwające, stosuje się go w leczeniu stanów zapalnych żołądka, a nawet przy wrzodach spowodowanych nowotworem. Właściwości lecznicze piołunu, używanego w stanach chorobowych żołądka, były znane już od dawna za sprawą m.in. antyseptycznych właściwości. Dawniej stosowano go nawet po zabiegach operacyjnych.
1 comment