Jak leczyć zgagę domowymi sposobami?

Czy po zjedzeniu posiłku odczuwasz nieprzyjemne uczucie pieczenia lub palenia w przełyku, żołądku lub za mostkiem? W tym przypadku diagnoza jest oczywista ? to zgaga.

Jak powstaje zgaga?

Przyczyną powstawania zgagi są zmiany nerwowo-mięśniowe powodujące napięcie mięśni żołądkowych. Tych objawów pod żadnym pozorem nie należy bagatelizować, bowiem nieleczone mogą doprowadzić do ostrego stanu zapalnego w przełyku. W momencie wystąpienia przejawów zgagi zaleca się konsultację z lekarzem, aby wykluczyć inne poważne schorzenia.

Typowe objawy pieczenia w przełyku mogą sugerować utajoną cukrzycę, a piekące bóle w okolicy mostka mogą być oznaką choroby niedokrwiennej serca ? co w konsekwencji może prowadzić nawet do zawału. Co zatem jeść i jak leczyć zgagę w domu?

Dieta na zgagę – czego unikać?

Dieta ma ogromne znaczenie, ponieważ reguluje procesy żołądkowe, dlatego należy w znacznym stopniu ograniczyć:

  • alkohol pod różną postacią (wino, piwo, wódka, likiery),
  • kawę parzoną i rozpuszczalną,
  • produkty zawierające cukier (ciasta, słodycze, napoje z dużą zawartością cukru),
  • kwaśne owoce (pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty, pomidory),
  • produkty smażone, szczególnie na głębokim oleju,
  • potrawy pieczone z wysoką zawartością tłuszczu zwierzęcego,
  • niektóre zioła, takie jak mięta.

Domowe sposoby na pieczenie w przełyku

Środki farmakologiczne działają alkalizująco, najczęściej są dostępne w aptekach bez recepty i działają doraźnie. Nie stosuje się ich w stanach przewlekłych. W początkującej fazie leczenia tej dolegliwości bardzo dobre rezultaty przynosi kuracja ziołami, które w głównej mierze działają osłonowo i neutralizująco.

Ziemniak działa na żołądek niczym balsam, przynosi ulgę dla wszystkich tych, którzy mają problemy ze zgagą i niestrawnością. Doskonale działa na śluzówkę żołądka. Posiada również wspaniałe właściwości odżywcze, ponieważ zawiera witaminy, takie jak: E, A, C, PP, D, K, B1, B2, B6. Można zetrzeć surowe ziemniaki, a następnie wycisnąć sok. Należy wypijać ? szklanki od 3 do 4 razy dziennie.

Do picia należy zastosować mieszankę ziołową autorstwa Ewy Überhuber i Jana Schulza, na którą składają się: szałwia, skrzyp, piołun, melisa i kłącza tataraku.

Łyżkę ziół należy zalać 250 ml wody i ogrzewać ją przez trzy minuty. Mieszanka pita trzy razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem, doskonale działa przeciw zgadze.

Napary z ziół na zgagę

Szałwia posiada właściwości przeciwzapalne, stosowana jest do leczenia wrzodów, ale jest również bardzo pomocna przy stanach zapalnych dwunastnicy. Skrzyp ma działanie odtruwające, stosuje się go w leczeniu stanów zapalnych żołądka, a nawet przy wrzodach spowodowanych nowotworem. Właściwości lecznicze piołunu, używanego w stanach chorobowych żołądka, były znane już od dawna za sprawą m.in. antyseptycznych właściwości. Dawniej stosowano go nawet po zabiegach operacyjnych.

1 comment

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.