Nowoczesna piekarnia powinna być wyposażona w urządzenia i akcesoria najwyższej jakości. Przechowywanie i transport produktów żywnościowych rządzi się swoimi prawami, jest bardziej wymagający i konieczne jest spełnianie wielu wymogów. W jakie więc pojemniki i skrzynki na pieczywo i ciasto powinna być wyposażona piekarnia?
- W czym transportować pieczywo?
- Warunki przewozu pieczywa i ciast
- Jak wybrać pojemniki na pieczywo i ciasto?
W czym transportować pieczywo?
Pieczywo, jak wszystkie produkty żywnościowe, powinno być przewożone w specjalnych pojemnikach, które są przeznaczone do takiego transportu. Produkcją takich akcesoriów zajmują się profesjonalne firmy, które dbają o to, by pojemniki były wykonane z najwyższej jakości tworzyw oraz spełniały wszelkie niezbędne wymogi. Skrzynki na pieczywo przydatne w piekarni oferuje Bekuplast.com, przepuszczają one powietrze, dzięki czemu przewożone produkty nie tracą na wartości. Pojemniki transportowe dostępne są w różnych wymiarach, można nawet zamówić skrzynkę składaną, która po złożeniu zajmuje niewiele miejsca.
Warunki przewozu pieczywa i ciast
Pieczywo i ciasta to produkty dosyć delikatne, zatem powinny być przewożone w bezpiecznych warunkach. Istnieją specjalne normy, które określają jak powinny być transportowane takie produkty żywnościowe. Skrzynki powinny być przede wszystkim czyste. Wszelkie zanieczyszczenia mogą negatywnie wpływać na jakość żywności. Pojemniki powinny być też wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Niektóre produkty, na przykład ciasta z kremem itp. muszą być transportowane nie tylko w odpowiednich skrzynkach, znaczenie ma również temperatura panująca w samochodzie do przewozu żywności. Część wyrobów trzeba też od siebie oddzielić, co skutkuje zapotrzebowaniem na skrzynki różnego rodzaju. Nie można razem przewozić pieczywa i ciast, ponieważ może to doprowadzić do zanieczyszczeń.
Wybrane do transportu skrzynki na pieczywo i ciasta muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. W przeciwnym razie można narazić się na kary. Produkty te mogą być przewożone nie tylko w pojemnikach ze sztucznego tworzywa, ale też w drucianych skrzyniach lub koszach.
Jak wybrać pojemniki na pieczywo i ciasto?
Najważniejsza podczas wyboru jest jakość skrzynek, która zagwarantuje bezpieczny przewóz żywności. Tworzywa sztuczne, z których wykonywane są pojemniki na pieczywo i ciasto, muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Ważne też, by miały one długą żywotność i były odporne na różne szkodliwe warunki związane z transportem. Wybierając skrzynki na pieczywo warto przyjrzeć się też ich wymiarom. Niektórzy producenci oferują wykonanie pojemników na wymiar, czyli pod potrzeby klienta. Nie brakuje jednak gotowych skrzynek do przewozu żywności. Mogą mieć one wymiary 600 x 400 mm, 589 x 388 mm czy 663 x 445 mm. Wszystko zależy od tego, jakie pojemniki będą odpowiednie do przechowywania pieczywa i ciast w danej piekarni lub samochodzie do transportu takich wymagających produktów.