Herbata to napój, który towarzyszy nam niemal każdego dnia. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że parzenie i picie tego napoju to sztuka. Zapewne przyzwyczajeni jesteśmy do herbaty zamkniętej w torebce, zalanej gorącą wodą. Jak więc ją przygotowywać, aby nie straciła swoich dobroczynnych właściwości?
• Jakie są właściwości herbaty?
• Działanie czarnej herbaty
• Właściwości lecznicze zielonej herbaty
• Zalety białej herbaty
• Jak parzyć herbatę?
Jakie są właściwości herbaty?
Herbata posiada mnóstwo cennych składników, bo przede wszystkim bogata jest w liczne polifenole, które są silnymi antyoksydantami. Mają one ogromne znaczenie w procesie regeneracyjnym całego organizmu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, obniżają poziom cholesterolu, działają zbawiennie przy infekcjach wirusowych, jak również podczas problemów związanych z trawieniem.
Szerokie spektrum działania w procesie regeneracyjnym posiada zielona i biała herbata, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów wpływających niezwykle odżywczo na cały organizm. Jaką herbatę pić i która jest najlepsza?
Działanie czarnej herbaty
Jest jedną z najbardziej powszechnych w Polsce. Powstaje w wyniku więdnięcia, skręcenia, suszenia, a następnie fermentacji. Herbata czarna jest utleniana, dzięki temu procesowi zyskuje bardzo wyrazisty smak i aromat. Posiada dosyć dużą zawartość kofeiny, więc należy uważać podczas podawania jej małym dzieciom. W standardowym kubku może zawierać, w zależności od odmiany, ok. 50 mg kofeiny.
Całe liście herbaty są najbardziej wartościowe, gdyż nie są dodatkowo poddawane procesowi mielenia. Podczas ostatnio przeprowadzonych badań udowodniono, że herbata czarna za sprawą zawartych w niej polifenoli w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, pomaga zmniejszyć ciśnienie, korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi, jak również zwiększa koncentrację i podnosi poziom energii życiowej.
Właściwości lecznicze zielonej herbaty
Uważana jest za jedną z najzdrowszych. Brak procesu fermentacyjnego powoduje, że herbata ta prawie w całości zachowuje swe wszelkie walory odżywcze. Jej smak jest dosyć specyficzny, ponieważ odznacza się naturalną goryczą, która bez dodatków innych owoców może działać niekiedy odpychająco.
Herbata zielona zawiera mniejsze ilości kofeiny w porównaniu z czarną. Znajdujące się w niej antyoksydanty działają bardzo pozytywnie w procesie leczenia nowotworów, zaś za sprawą dużej ilości polifenoli działa również wspomagająco w procesie odchudzania, jest dobra dla osób cierpiących na cukrzycę.
Zalety białej herbaty
To młode pąki lub liście herbaty. W zasadzie nie jest poddawana żadnym procesom technologicznym, dzięki temu ilość polifenoli w niej zawartych jest bardzo duża. Jej smak jest delikatny, subtelny i pozbawiony goryczy. Dzięki temu zdobywa coraz to więcej zwolenników zdrowego żywienia.
Herbata biała, tak samo jak zielona i czarna, pomaga w leczeniu łagodnych stanów nowotworowych, poza tym działa dobroczynnie przy chorobach serca, w leczeniu infekcji bakteryjnych, jak i spowalnia proces starzenia się skóry. Jest również dobra dla osób mających problemy z kośćmi lub stawami.
Jak parzyć herbatę?
Herbatę czarną należy zalać wrzącą wodą, pić po pięciominutowym zaparzaniu ? dzięki temu uwolnią się z niej taniny. Herbatę zieloną należy zalać wodą o temperaturze 60-80°C, dzięki temu nie straci swoich właściwości antyoksydacyjnych. Można ją parzyć nawet trzykrotnie. Herbatę białą trzeba zalać wodą o temperaturze 85°C, i tak samo jak zieloną można parzyć trzykrotnie.