Nawet kiedy jesteśmy na diecie uwielbiamy zjeść czasem coś słodkiego. Zwykle to, co możemy kupić w sklepie nie jest jednak zbyt zdrowe. Czy możemy coś z tym zrobić? Oczywiście, wystarczy przygotować wspaniały deser ze zdrowych składników we własnym domu. Dzięki temu mały grzech obżarstwa będzie można nieco złagodzić. Dzisiaj pokażę Wam jak prosto przygotować deser Monte. Nie mogę obiecać, że jest to produkt dietetyczny, jednak na pewno zawiera mniej cukru i konserwantów niż oryginał, który możemy znaleźć na półkach. Moi znajomi twierdzą również, że jest o niebo smaczniejszy.
• Czego potrzebujesz by zrobić domowe Monte?
• Przepis na Monte – etap I
• Przepis na Monte – etap II
• Co zrobić, aby domowe Monte na pewno się udało?
Czego potrzebujesz by zrobić domowe Monte?
Nie potrzebujesz cudów, żeby przygotować deser monte dla siebie i całej rodziny. Poniżej krótka lista niezbędnych składników:
- 500ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego,
- 1 łyżka kakao.
A teraz krótki komentarz do składników:
Możecie nieco zmodyfikować tę listę. Przede wszystkim osoby, które nie mogą spożywać mleka krowiego, mogą je zastąpić mlekiem sojowym. W przypadku serka homogenizowanego, można się pokusić o kupno serka jaglanego lub jego samodzielne wykonanie w domu. Możemy również użyć cukru trzcinowego, żeby uczynić deser jeszcze bardziej przyjaznym dla naszej diety. W przypadku kakao możecie skorzystać ze zwykłego rozpuszczalnego lub ciemnego, tzw. prawdziwego.
Przepis na Monte – etap I
Zrobienie Monte w domowych warunkach jest banalnie proste, jednak niestety na gotowy do zjedzenia posiłek będziemy musieli nieco poczekać. Zatem bierzmy się do dzieła. Zaczynamy od podgrzania mleka. Musimy pamiętać, że powinno być gorące, jednak nie możemy dopuścić do tego, by się zagotowało. Następnie dodajmy cukier i mleko w proszku, cały czas mieszając, żeby nie powstały nam grudki. Panowie, teraz uważajcie. Odlewamy trochę mleka do kubeczka i rozdrabniamy w nim serek homogenizowany. W innym wypadku serek się zwarzy. Sam do końca nie wiem, co to znaczy, ale jadłem kiedyś coś zwarzonego i nie było to dobre. Tak rozdrobniony roztwór wlewamy do pozostałego mleka nieustannie mieszając. Następnie wsypujemy żelatynę i staramy się, aby wszystko tworzyło jednolity płyn.
Przepis na Monte – etap II
Część mleka rozlewamy do szklanek – będzie to biała cześć deseru. Wstawiamy to do lodówki, żeby ostygło. Pozostałą część mieszamy z kakao. Jeśli mamy prawdziwe, to mleko musi być gorące. Jeśli to drugie, to może być chłodniejsze. Dodajemy jedną łyżką kakao lub więcej, jeśli lubimy. Mieszamy. Kiedy biała masa nieco już zgęstniała w lodówce, zalewamy ją tym, co właśnie udało nam się wymieszać. Całość odstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.
Co zrobić, aby domowe Monte na pewno się udało?
Głównym problemem są wszechobecne grudki. Powinniśmy się starać dobrze wszystko wymieszać i utrzymywać mleko w dość dużej temperaturze.
Inne niebezpieczeństwo – być może równie groźne. Pochodzi ono z zewnątrz i objawia się we wszystkich domownikach, którzy krążą wokół lodówki i próbują podjadać jeszcze niegotowy, ale już dość smaczny produkt. Są różne sposoby na to, by walczyć z tym zjawiskiem. Ja po prostu robię więcej domowego Monte, bo wiem, że i tak nie upilnuję rodziny.
4 comments