Jak zrobić hamburgery jak z McDonalda

Lubicie jadać w McDonald’s? Choć od wielu lat mówi się o tym, że częste stołowanie się w fast foodach nie jest dla nas zdrowe, wielu z nas ma słabość do serwowanych tam frytek czy hamburgerów (a najlepiej jednego z drugim). Dla miłośników takiego jedzenia mamy dobrą wiadomość ? żeby zjeść dobrego hamburgera, wcale nie musicie odwiedzać McDonalda. Ba, w ogóle nie musicie wychodzić z domu! Powiemy wam, jak przygotować hamburgery samemu.

1. Z czego składa się hamburger?

Skład hamburgera nie jest żadnym sekretem. Typowy Big Mac ? wizytówka restauracji, to trzyczęściowa bułka, której kolejne warstwy przedzielone są dwoma porcjami wołowiny, plasterkiem sera cheddar oraz sałatą, ogórkiem i cebulą. Sami widzicie, że to zwyczajne, ogólnie dostępne składniki. Właśnie dlatego bez problemów możemy przyrządzić to danie w domu.

Ma to ten dodatkowy plus, że ci, którzy nieufnie podchodzą do fast foodów, będą mogli się do nich przekonać, kiedy sami prześledzą proces powstawania takiego dania.

hamburger z pomidorem i serem

2. Jak zrobić bułki do hamburgerów?

Oczywiście podstawą są bułki, bo bez nich, zamiast hamburgera co się zowie, będziemy mieli tylko bezładną mieszankę składników. W sprzedaży są gotowe bułki na hamburgery ? to świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić nieco czasu i wysiłku. Można też kupić po prostu duże bułki sezamowe, one też się nadadzą.

A najbardziej ambitni mogą sami przygotować odpowiednie bułki. Wbrew pozorom, to nie jest aż takie skomplikowane. Rozpuszczamy na patelni trzy łyżki masła. Po ostudzeniu masło mieszamy w misce z niepełną szklanką wody, dwoma łyżkami cukru i połową szklanki mleka w proszku. Dodajemy łyżeczkę drożdży, jeszcze raz porządnie mieszamy i zostawiamy wszystko na piętnaście minut.

Następnie dodajemy jeszcze półtorej szklanki mąki, jedno jajko i łyżeczkę soli. Tak przygotowane ciasto trzeba ugniatać, dopóki nie uzyska zadowalającej nas konsystencji. W razie potrzeby podczas tego procesu można dodać jeszcze jedną szklankę mąki ? sami zresztą zobaczycie, czy okaże się to konieczne.

Po wszystkim ciasto trzeba odstawić na godzinę ? dopiero potem możemy się zabrać za lepienie z niego bułek. Pamiętajmy, że muszą być one dosyć wysokie, bo przecież każdą będziemy musieli potem przekroić na trzy części.

Po wyłożeniu blachy do pieczenia zostawiamy całość pod przykryciem jeszcze na pół godziny. I wreszcie przystępujemy do pieczenia ? w temperaturze dwustu stopni przez kilkanaście minut (po dziesięciu minutach zaleca się posmarować bułki jajkiem zmieszanym z mlekiem albo wodą).

nadzienie hamburgera

3. Czym wypełnić bułkę?

Bułki gotowe, to teraz pora na całą resztę. Z pięciuset gramów wołowiny formujemy masę mięsną. Po dodaniu do niej odpowiedniej ilości soli, pieprzu i drobno pokrojonej cebuli, ubijamy je na płasko, formując z nich kotlety.

Bułkę, jak już była o tym mowa, kroimy na trzy części. Do każdej warstwy kładziemy mięso, sałatę, cebulę, ogórek i plasterek sera. Również każdą warstwę smarujemy sosem. Jakim sosem? Specjalnym sosem do Big Maca, oczywiście!

4. Jak zrobić sos?

Na początku pisaliśmy, że skład hamburgera to żadna tajemnica. I generalnie jest to prawda, ale przez długi czas wyjątek stanowił sos, używany przez McDonald’s do hamburgerów Big Mac. Jeżeli nasz burger ma smakować rzeczywiście jak z McDonalda, a nie jakaś tam podróbka, to przecież i sos powinien być taki sam. Tymczasem jego receptura była trzymana w sekrecie przez ponad czterdzieści lat.

Dopiero niedawno przepis został ujawniony, a wszystko za sprawą ciągnących się od lat kontrowersji wokół tego, czy jedzenie z McDonalda szkodzi zdrowiu. W odpowiedzi na takie zarzuty kanadyjski McDonald’s opublikował w sieci szereg filmów, pokazujących, z czego i jak powstają serwowane w restauracji produkty ? co miało przekonać sceptyków, że to prawdziwe dania ze zwyczajnych składników i nie ma powodu, by być wobec nich nieufnym.

Zdradzono między innymi także, jak już wspomnieliśmy, recepturę słynnego sosu. A to jak się go robi: mieszamy majonez z gorczycą, dodajemy granulowany czosnek i cebulę, a do tego ogórki w słodkiej marynacie i trochę papryki.

Użyjcie tak przygotowanego sosu na każdej warstwie waszego hamburgera. Teraz już będzie smakował jak autentyczne danie z McDonalda.

1 comment

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.