Dieta a wrzody, czyli co jeść w chorobie wrzodowej?


Osoby, które cierpią na chorobę wrzodową, ulgę powinny przynosić sobie nie tylko unikaniem stresów, ale i właściwą dietą. Co jeść, gdy ma się wrzody? Jaka żywność pomoże w odbudowie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy? Podpowiadamy!

Czym jest choroba wrzodowa?

Aby odpowiedzieć na pytanie o to, jak powinna wyglądać dieta osoby borykającej się z chorobą wrzodową, warto poznać przyczyny jej występowania, objawy i sposoby leczenia. Dzięki temu w pełni zrozumie się, jak istotne znaczenie w procesie regeneracji organizmu wyniszczanego przez wrzody, ma to co się je i pije.

Choroba wrzodowa charakteryzuje się występowaniem wrzodów trawiennych, a więc po prostu ubytków śluzówki żołądka. Zdarza się, że nadżerki pojawiają się również w dwunastnicy.

Najczęstszą przyczyną pojawienia się wrzodów jest zapalenie wywołane bakterią Helicobacter pyroli. Do owrzodzenia żołądka może dojść również, gdy przewlekle stosuje się leki przeciwzapalne, przeciwbólowe lub przeciwgorączkowe. Powodem są także czynniki genetyczne.

Do powstania nadżerek na błonie śluzowej żołądka może przyczynić się również palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu, stres, jak i błędy w żywieniu. Przede wszystkim takie jak zbyt długie przerwy między posiłkami, a także spożywanie potraw sokopędnych.

Jak objawiają się wrzody żołądka? Przede wszystkim stałym bólem brzucha, któremu towarzyszy pieczenie. Silny ból pojawia się przede wszystkim w dołku podsercowym po 1-2 godzinach po spożyciu posiłku, jak i pod prawym łukiem żebrowym 3-5 godzin po zjedzeniu. Zdarza się, że brzuch boli w nocy, a także na czczo. Pojawić się może niesmak w ustach, zgaga, czkawka, kwaśne lub gorzkie odbijanie, nudności i wymioty, wzdęcia, zaparcia na zmianę z biegunkami, spadek masy ciała.

Dieta a wrzody

Oczywiście w leczeniu ważne jest zażywanie odpowiednich leków, ale nie tylko. W przypadku stosowania używek, warto je odstawić. Ogromne znaczenie ma jednak dieta. Pomaga w poprawie szczelności ochronnej warstwy śluzu, która oddziela nabłonek żołądka od kwaśnego soku trawiennego.

W przypadku problemów z samodzielnym ułożeniem diety i wyrobieniem w sobie dobrych nawyków żywieniowych, warto skorzystać z pomocy sanatoriów, które mają ją w swojej ofercie. Dzięki temu znacznie łatwiej jest przejść na nowy sposób żywienia, który pomoże zmniejszyć dolegliwości żołądkowe.

Przykładowo dietę w chorobie wrzodowej opracowano w Sanatorium Polanica, a o jej szczegółach można przeczytać na medicalsensus.pl/mikrobiotyka/dietetyka-medyczna/dieta-w-chorobie-wrzodowej.html. Dopasowywana jest do indywidualnych potrzeb klienta i wzbogacana o suplementy mikroskładnikami odżywczymi, w tym kompozycjami preparatów ziołowych. Więcej informacji można znaleźć na stronie, jednak warto zwrócić uwagę na oferowane biojogurty, które produkowane są w sanatorium według autorskiej receptury.

warzywa

Co jeść w chorobie wrzodowej?

A co jeść w chorobie wrzodowej? Przede wszystkim wskazane są drobne makarony pszenne, ryż, kasze, jasne, czerstwe pieczywo, płatki owsiane, ziemniaki. Z nabiału: twaróg, mleko słodkie do 2% tłuszczu, jaja. Można jeść tylko chude, gotowane mięso, ryby, wędliny. Jeśli chodzi o warzywa, to wszystkie za wyjątkiem kapustnych, cebuli, ogórków i szczawiu. Unikać należy surowych i suszonych owoców, a jeść tylko gotowane lub pieczone. W diecie mogą się pojawić kisiele, galaretki. Pić można kawę zbożową, wodę, słabą herbatę.

Potrawy najlepiej by były gotowane w wodzie, na parze lub pieczone. Ważna jest temperatura dania – nie powinno być ani za zimne, ani zbyt gorące. Skrajne temperatury mogą powodować przekrwienie błony śluzowej żołądka. Posiłki powinno się jeść często i regularnie, najlepiej 5 razy dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.