Koktajle i shake’i proteinowe, inaczej białkowe to element diety polecany dla każdego sportowca oraz osób zużywających na co dzień sporo energii. Taki shake to skarbnica białka, który jest podstawowym składnikiem budulcowym naszego organizmu.
- Co daje shake proteinowy?
- Co powinno składać się na koktajl proteinowy?
- Jak zrobić koktajl proteinowy?
Co daje shake proteinowy?
Podczas intensywnego wysiłku, organizm traci dużo energii. Mówiąc bardziej fachowym słownictwem, rozkładają się białka ustrojowe, które są odpowiedzialne między innymi za masę mięśniową. Stwierdzenie „najpierw masa, potem rzeźba” ma sens – żeby wyrzeźbić, trzeba mieć z czego. Z uwagi na szybszy proces przemiany białka w organizmie podczas ćwiczeń, ważne jest uzupełnienie go w porcję białka. Koktajl proteinowy, czy też inaczej białkowy, najlepiej jest wypić w ciągu 30 -40 minut po treningu. Pomoże to zregenerować tkanki, które są nadwyrężone po treningu i przyspieszy w budowę tkanki mięśniowej. Shake proteinowy jak najbardziej można pić również przed treningiem. Taki napój doda energii oraz nie obciąży żołądka.
Co powinno składać się na koktajl proteinowy?
Koktajle proteinowe można dzisiaj kupić prawie w każdym sklepie. Jeśli nie mamy czasu, aby przygotować shake’a białkowego w domu, możemy z powodzeniem kupić pełnowartościowy produkt. Warto jednak zawsze przeczytać listę składników na opakowaniu shake’a i upewnić się, że ma on właściwy skład.
No właśnie, co to znaczy właściwy skład? Przede wszystkim podstawą koktajlu proteinowego powinno być białko – i wcale nie musi to być mleko zwierzęce. Bogatym źródłem protein białkowych są także na przykład produkty sojowe, więc bazą dla shake’a proteinowego może być również mleko sojowe, owsiane lub na przykład woda kokosowa. Ale równie dobrym sposobem będzie użycie do koktajlu zwykłego mleka, kefiru/ maślanki, a także porcji twarogu rozrobionego z mlekiem.
Warto dodać, że witaminy również są ważnym składnikiem koktajlu proteinowego i dodatkowo zregenerują organizm po wysiłku. Dlatego dobrze jest shake’a proteinowego wzbogacić o składniki zawierający antyoksydanty (są to m. in jagody, maliny, aronia inne owoce tego typu) oraz witaminę c (cytrusy, ale również warzywa takie jak szpinak czy seler naciowy). Dobrym dodatkiem są także zboża, które są źródłem błonnika.
Jak zrobić koktajl proteinowy?
Samodzielne zrobienie koktajlu proteinowego jest proste. Właściwie wystarczą wspomniane wyżej składniki i blender. Do proteinowej bazy (jaką jest mleko zwierzęce lub roślinne) wystarczy dodać ulubione składniki – najlepiej warzywa lub owoce. Napój można ewentualnie dosłodzić miodem lub syropem. Tak przygotowany koktajl można trzymać przez krótki czas w lodówce.
Warto też poeksperymentować z ulubionymi smakami i sezonowymi owocami i warzywami, aby przy okazji dostarczyć organizmowi również niezbędnych witamin i mikroelementów.