Ciasto w 5 minut

Czasem każdy z nas ma ochotę na chwilę zapomnienia, którą umili coś słodkiego. Rzadko jednak ma czas i ochotę na to, by spędzić kilka godzin w kuchni na przygotowywaniu ciasta. Często jest to bowiem czas pełen irytacji, w którym ochota na skonsumowanie czegoś słodkiego całkowicie nam przechodzi. Warto więc poznać przepis na ciasto w pięć minut, dzięki któremu będziemy mogli zabłysnąć przed przyjaciółmi lub przynajmniej będziemy mogli je zjeść samotnie w kuchni, opłakując brak znajomych.

Składniki na ekspresowe ciasto

składniki, które są niezbędne do jego zrobienia były jak najbardziej typowe i znajdowały się w niemal każdej kuchni. Jeśli po któryś z nich musimy wyjść do sklepu cała idea zaczyna się rozpadać w drobne kawałki, ponieważ w takim wypadku możemy po prostu kupić ciasto, które z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie po prostu lepsze.

Szybkie ciasto

Zaproponuję więc wam murzynka, który nie będzie was narażał na  zakup drogiego  i smacznego deseru w lokalnej cukierni. Zamiast tego będzie dosyć smaczny i prawie za darmo. Wasze składniki:

  • mąka
  • proszek do pieczenia
  • cukier
  • mleko (jeśli nie tolerujecie laktozy możecie użyć sojowego – już nie jest takie drogie)
  • olej
  • jajko
  • kakao

Jak widzicie są to składniki, które raczej macie w swojej kuchennej szafce lub przynajmniej jesteście w stanie je szybko zdobyć za pomocą uśmiechu od dobrze zaopatrzonej sąsiadki. Jeśli czytacie ten tekst z myślą o swoich przyszłych kuchennych rewolucjach, to postarajcie się przy następnych zakupach zaopatrzyć w te produkty, by zawsze być przygotowanym na mały głód lub przyjaciół, którzy nie dzwonią przed przyjściem.

Jak przygotować murzynka?

Przygotowanie tego ciasta jest prostsze niż może się wam wydawać. Poprowadzę was za rękę. Za chwilę podam wam odpowiednie proporcje. Wyliczone są one dla dwóch osób lub jednego głodnego faceta. Musicie więc sami ocenić swój głód i ilość gości, a następnie wykazać się umiejętnością mnożenia.

Zacznijcie od jajka. Wystarczy je roztrzepać w misce. Następnie dodajemy 3 łyżki oleju i 3 łyżki mleka – łatwo zapamiętać. Wszystko mieszamy. Później przychodzi kolej na suche składniki. Wszystko powinno być obecne w trzech łyżkach poza proszkiem do pieczenia ( 1/2 łyżeczki).

Po raz kolejny wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli dysponujemy kosmiczną technologią, możemy wykorzystać mikser. W innym wypadku pracujemy dodatkowo nad mięśniami. Wszystko wkładamy na dwie – trzy minuty do mikrofalówki na najwyższą temperaturę. Tak, do mikrofalówki, na piekarnik nie ma czasu w przypadku ciasta w pięć minut.

Jakie dodatki do ciasta z mikrofalówki?

Po wyrośnięciu ciasta warto je jeszcze na chwilę zostawić w mikrofalówce, a następnie można podawać je samo, z bitą śmietaną lub lukrem. Możecie się w tym wypadku wykazać kreatywnością. Mogę jedynie doradzić, że majonez lub ocet nie komponują się w przypadku tego dania. Nie jestem jednak Magdą Gessler, więc nie będę was osądzał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.