Jaki sos do ryby? Sprawdzone sposoby na dania z ryb

Ryby kojarzone są najczęściej z piątkowym obiadem. Wtedy na stół ląduje dorsz czy sola w panierce, do tego ziemniaki z koperkiem i surówka z kapusty kiszonej oraz marchewki. Taki zestaw, choć bardzo dobry, chyba zbyt mocno zakorzenił się w świadomości Polaków i najwyższy czas to zmienić.


Moda na ryby

Na szczęście dziś ryby są bardzo modne. Czemu na szczęście? Bo zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak kwasy omega-3, magnez, cynk czy potas. Są dużo zdrowsze niż czerwone mięso czy kurczak, dlatego mogłyby na stale zagościć w naszym menu. I wcale nie muszą być smażone w panierce i w otoczeniu ziemniaczków.


łosoś w sosie podany na białym talerzu

Sosy do ryb

Rybę można urozmaicić w bardzo prosty sposób ? przygotowując do niej pyszny sos. Wtedy wystarczy już jakiś dodatek w postaci sałatki czy gotowanych na parze warzyw i zdrowy oraz smaczny obiad jest gotowy. A jakie są najbardziej popularne i najlepsze sosy do ryb? Koperkowy, cytrynowy i beszamelowy.

Sos koperkowy

Co będzie potrzebne do sosu koperkowego? W najbardziej podstawowej wersji wystarczy śmietana, koperek i przyprawy. Jeśli boimy się, że śmietana nam się zważy, to możemy użyć kremówki ? jest co prawda tłustsza, ale nic się z nią nie stanie podczas gotowania (nawet jak nie mamy wprawy w kuchni). Jak uznamy, że sos jest zbyt rzadki, to możemy go zagęścić za pomocą mąki. A jeśli robimy bardziej ?wypasioną? wersję, możemy wykorzystać bulion mięsny lub warzywny. Oczywiście, potrzebny będzie też koperek, a wszystkie składniki trzeba potem zagotować.

Sos cytrynowy

Sos cytrynowy jest idealny zarówno do białej ryby jak i do łososia. Ta wersja sosu jest też bardziej ?fit?, ponieważ nie zakłada stosowania śmietany czy mąki. Wystarczy wycisnąć sok z cytryny oraz zetrzeć na tarce jej skórkę. Do patelni z podsmażoną rybą należy dodać białe wino, przygotowany sok i skórkę z cytryny oraz czosnek. Na koniec wszystko chwilę dusimy. A jeśli nie zależy nam na kaloriach i chcemy trochę podkręcić smak sosu i rybki, możemy dodać odrobinę masła.

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy to klasyk, który można wykorzystać także podczas przyrządzania potraw z ryb. W tym wypadku należy rozpocząć od roztopienia masła i wymieszania go z mąką. Następnie dodajemy mleko, sól oraz pieprz i całość powoli gotujemy. Na koniec ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej do sosu.

Sposoby na rybę

To najbardziej klasyczne sosy do ryb, które podkreślą ich smak. Niektórzy lubią też ryby w wersji z sosem musztardowym czy chrzanowym, aczkolwiek trzeba wziąć pod uwagę, że to delikatne mięso może nam trochę ?zginąć? w takim towarzystwie.


A jak przyrządzić samą rybę? Można ją usmażyć (najlepiej bez jakiejkolwiek panierki), ugotować na parze (wtedy trzeba pamiętać o dodaniu ziół) lub upiec. Trzeba mieć na uwadze, że nie musi być poddawana tak długiej obróbce jak mięso ? bardzo łatwo jest ją przeciągnąć i wtedy nie będzie tak soczysta. A jeśli nie boimy się surowizny to możemy przygotować ceviche ? rybę zamarynowaną w soku z limonki, która ?gotuję się? na zimno przez kilka godzin.


Jak widać ryba wcale nie musi być nudna. Warto z nią trochę poeksperymentować, ponieważ w efekcie dostaniemy zdrowe i smaczne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.