Altana ogrodowa jest obowiązkowym punktem architektury każdej działki. Pozwala ona na stworzenie zadaszonej przestrzeni, dzięki której można spędzać czas na świeżym powietrzu niezależnie od warunków atmosferycznych. Ponadto świetnie nadaje się ona jako miejsce do grillowania. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak bezpiecznie w niej grillować, czytaj dalej!
Altana ogrodowa z grillem
Producenci altan ogrodowych coraz częściej oferują klientom projekty tych konstrukcji z grillem lub kominkiem. Pozwala to na wygodnym przyrządzaniu potraw, bez konieczności udawania się np. na drugi koniec działki. Grill osłonięty jest również przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi i nawet uporczywy deszcz nie przeszkodzi w przygotowywaniu pysznego jedzenia. Takie kamienne grille mają również często miejsce do przechowywania, więc bezproblemowo składować można w nim naczynia, drewno czy akcesoria niezbędne do grillowania. Zaletą altany ogrodowej z grillem jest również estetyka, całość naprawdę robi wrażenie i prezentuje się ciekawie na działce.
O czym pamiętać podczas grilla w altanie ogrodowej?
Altana z grillem musi być odpowiednio zaprojektowana oraz wykonana, tak by przyrządzanie w niej jedzenia było całkowicie bezpieczne. Absolutną podstawą jest odpowiednia wentylacja i odprowadzanie dymu. Podłoga powinna być wykonana z kamienia, tak by, mogące się pojawić iskry jej nie uszkodziły oraz nie doprowadziły do wzniecenia pożaru. Z tego powodu zdecydowanie odradza się w takich altanach ogrodowych wybór podłóg drewnianych. Poza tym posadzka z kamienia będzie się bardzo dobrze komponować z grillem, tworząc atrakcyjną całość. Warto zaznaczyć, że altana ogrodowa wraz z grillem jest stosunkowo kosztowna, jednak zdecydowanie robi wrażenie.
Co jeszcze warto wiedzieć o grillowaniu w altanie?
Ważna jest również sama konstrukcja, ponieważ odpowiednie jej rozplanowanie pozwoli na bezpieczne użytkowanie. Jeśli planujemy a naszej altanie grill murowany, to komin musi wystawać ponad dach naszej konstrukcji, natomiast jej poszycie musi być odporne na ogień. Jeśli w altanie chcemy mieć grill mobilny, wnętrze altany powinno być właściwie dopasowane. Oprócz podłogi, o której już wspominaliśmy, warto zaznaczyć, że słupy altany również powinny być murowane, tak by zminimalizować ryzyko wystąpienia pożaru. Zastanawiając się nad umiejscowieniem grilla, warto również wziąć pod uwagę najczęstszy kierunek wiatru, tak by nie doprowadzać do zadymienia w okolicy mebli. Jeśli jesteśmy miłośnikami grillowania i często w ten sposób przygotowujemy potrawy, to warto pomyśleć o doprowadzeniu instalacji wodnej i elektrycznej. Co więcej, można także pomyśleć nad zakupem specjalnego grilla, który wyposażony będzie w kranik.
Jak widać, bezpieczne grillowanie w altanie ogrodowej jest możliwe, o ile zachowane zostaną wszystkie względy bezpieczeństwa, a nasza konstrukcja będzie przystosowana do tego typu aktywności.